Ako zdaniť príjem z prenájmu nehnuteľnosti? - Kľúč RK s. r. o.

Ako zdaniť príjem z prenájmu nehnuteľnosti?

Ing.- Ľubomíra Lacková 15.03.2023 797x

Dnes sa budeme venovať téme PRENÁJMU. Poprosili sme daňové poradkyne Ing. Mariannu Zverkovú a  JUDr. Ing. Viera Fraňovú, o to, aby nám zhrnuli k tejto téme základné dôležité informácie.

Základné informácie, ktoré by ste mali vedieť, ak prenajímate nehnuteľnosť:
Fyzická osoba, ktorá prenajíma nehnuteľnosť, má povinnosť v lehote do 31. marca podaním daňového priznania zdaniť príjem z prenájmu dosiahnutý v uplynulom kalendárnom roku. 
Na čo nezabudnúť:
  • pri príjmoch z prenájmu podľa § 6 ods. 3 zákona o dani z príjmov („ZDP“) nie je možné uplatniť paušálne výdavky;
  • príjmom z prenájmu nehnuteľností nie je len „čisté nájomné“ dohodnuté ako odplata za užívania nehnuteľnosti , ale aj príjem vo forme osobitne dohodnutých platieb za energie alebo služby, ktoré platí nájomca prenajímateľovi alebo ktoré platí nájomca priamo dodávateľovi energií alebo služieb, ak zmluva o dodávke energií alebo služieb je uzatvorená medzi príslušným dodávateľom a prenajímateľom;
  • príjem dosiahnutý spoločne manželmi z prenájmu nehnuteľnosti zahrnutej do BSM si môžu manželia rozdeliť aj nerovnomerne (podľa dohody), ale príjem dosiahnutý z prenájmu nehnuteľnosti v podielom spoluvlastníctve si môžu podieloví spoluvlastníci rozdeliť iba podľa veľkosti ich spoluvlastníckych podielov (rozdelenie príjmu pre účely zdanenia iným spôsobom zákon neumožňuje);
  • každý daňovník fyzická osoba môže na príjem z prenájmu podľa § 6 ods. 3 zákona o dani z príjmov využiť oslobodenie od dane vo výške 500,00 € v kalendárnom roku, ale súčasne má povinnosť znížiť preukázateľné výdavky v rovnakom pomere, ako je pomer oslobodených príjmov ku všetkým príjmom;
  • NOVINKA: preukázateľným výdavkom daňovníka, ktorý nemá prenajímanú nehnuteľnosť zaradenú v obchodnom majetku, je okrem elektrickej energie, tepla, vody, plynu a ostatných služieb súvisiacich s prenájmom nehnuteľností aj poplatok platený do fondu opráv bytového domu (zmena v prístupe Finančnej správy k vymedzenie výdavkov);
  • zaradenie prenajímanej nehnuteľnosti do obchodného majetku má svoje:
    • výhody napr. že si môže prenajímateľ uplatniť do daňových výdavkov aj časť ceny obstarania prenajímanej nehnuteľnosti vo forme tzv. odpisov , alebo úrok z hypo či stavebného úveru,
    • nevýhody, ktoré sa môžu prejaviť v prípade predaja nehnuteľnosti napr. pri počítaní lehoty na oslobodenie od dane;príjem z prenájmu nehnuteľností spolu s inými vymedzenými príjmami vchádza do osobitného základu dane, v ktorom sa uplatňuje rozdielna sadzba dane:
  • 19 % z tej časti základu dane, ktorá nepresiahne sumu 38 553,01 Eur (platí pre rok 2022),
  • 25 % z tej časti základu dane, ktorá presiahne sumu 38 553,01 Eur (platí pre rok 2022).
  • príjmom prenajímateľa je aj nepeňažný príjem vo forme technického zhodnotenia prenajatej nehnuteľnosti vo výške výdavkov vynaložených nájomcom po predchádzajúcom písomnom súhlase prenajímateľa na technické zhodnotenie nehnuteľnosti nad rámec povinností dohodnutých v nájomnej zmluve, a neuhradených prenajímateľom;
  • súčasťou príjmu z prenájmu nehnuteľností je aj príjem z prenájmu hnuteľných vecí prenajímaných spolu s nehnuteľnosťou ako jej príslušenstvo (malo by byť špecifikované v zmluve o prenájme), pričom náklady na kúpu týchto hnuteľných vecí (ako napr. voľne stojaci nábytok) môže prenajímateľ uplatniť ako preukázateľný výdavok a znížiť si tak daň;
  • daňovník fyzická osoba – prenajímateľ , ktorý uplatňuje preukázateľné výdavky, nie je povinný viesť účtovníctvo, ale je povinný viesť daňovú evidenciu v rozsahu podľa § 6 ods. 11 zákona o dani z príjmov (  zákon formu evidencie nedefinuje, definuje len obsah);
  • príjem z prenájmu nehnuteľností (iný ako príjem zo živnosti) patrí medzi pasívne príjmy, pri ktorých nie je možné uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane a ktoré  sa nezaraďujú do príjmov pre posúdenie nároku na daňový bonus na vyživované dieťa;
  • z príjmu pri prenájme nehnuteľností podľa § 6 ods. 3 ZDP nevzniká povinnosť platiť zdravotné alebo sociálne poistenie.
Ak by ste mali k tejto téme otázky, môžete sa obrátiť na daňové poradkyne Ing. Mariannu Zverkovú a  Ing. JUDr. Vieru Fraňovú (zverkova@firemnedane.sk ; franova@esum.sk), alebo Vám ich radi zodpovieme v našej Poradni: Reality – poradňa na FB.
Našou ďalšou témou, ktorú Vám čoskoro prinesieme bude: príjem pri predaji nehnuteľnosti (ktorá bola vo vlastníctve predávajúceho menej ako 5 rokov.)
Realitným témam z praxe ako aj otázkam súvisiacimi s nehnuteľnosťami sa budeme venovať aj v našej novej FB skupine: Reality- poradňa, na Facebooku.
 
Sledujte nás na  Instagrame a Facebooku - Kľúč realitná kancelária
 
Ing. Ľubomíra Lacková, kluc.sk@kluc.sk

Realitná kancelária Kľúč, menovite pani Lacková, má vysoký profesionálny prístup ku klientovi, je milá, ústretová, pohotová vždy pomôct. Veľká spokojnosť pri kúpe bytu, doporučujem a ďakujem.

A.Fialová, Bratislava III

Ing. Ľubomíra Lacková

So spoluprácou s Ing. Ľubomírou Lackovou som dlhodobo veľmi spokojný. Opakovane prenajíma náš byt niekoľko rokov. Pracuje veľmi profesionálne, zodpovedne a efektívne.

I. Petranský

Ing. Ľubomíra Lacková

Boli sme veľmi spokojní so službami pri kúpe nehnuteľnosti. Jednoznačne odporúčame!

Milan Henkrich

Ing. Ľubomíra Lacková

Ochota, rýchlosť (zo strany p.Ing. Lackovej) a komunikácia ma presvedčili, že aj ďalšie vybavovanie k ohláseniu drobnej stavby prenechám realitnej kancelárii Kľúč.

D. Hudák

Ing. Ľubomíra Lacková

Ďakujem za spoluprácu pri predávaní bytových jednotiek.

J. Gura, Habemus s.r.o.

Mgr. Jana Tomčíková

Profesionálny, ukážkový prístup a komunikácia zo strany pani Lackovej v procese nájmu nehnuteľnosti. Na základe osobných skúsenosti môžem služby realitnej kancelárie Kľúč odporučiť.

Jakub Foltýn

Ing. Ľubomíra Lacková

Spoluprácu s Vašou spoločnosťou hodnotím ako vysoko profesionálnu. Oceňujem hlavne promptnosť a kvalitu vyškolenia zamestnancov v ADOLIA, a.s. Služby , ktoré ste nám poskytli, hodnotím na vysokej profesionálnej úrovni a verím že naša spolupráca bude naďalej rovnako úspešná.

D. Hahn, predseda predstavenstva, ADOLIA, a.s.

Ing. Ľubomíra Lacková

Odporúčam pani Lackovú a jej realitnú kanceláriu Kľúč. Robí poctivú, trpezlivú prácu a nasadzuje svoje skúsenosti v prospech klienta. Našla mi nájomníka podľa mojich predstáv.

Emil Páleš

Ing. Ľubomíra Lacková

Od začiatku veľmi profesionálny prístup pri predaji nášho bytu, vysvetlenie všetkých náležitostí, príprava podkladov, zabezpečenie a dodržanie termínov, môžeme len smelo odporučiť. Pri spolupráci s RK Kľúč vidno bohaté skúsenosti v realitnej oblasti. Týmto zároveň vyslovujem vďaku pani Lackovej rovnako za jej ľudský ako aj vysoko odborný prístup.

J. Jando

Ing. Ľubomíra Lacková

Už roky spolupracujem s pani Lackovou. Som veľmi spokojná s jej prácou a spôsobom akým pracuje. Je flexibilná, spoľahlivá a vždy mi nájde i veľmi spoľahlivých klientov.

Lucia Vargová

Ing. Ľubomíra Lacková

Všetky referencie